el-Bidaye ve’n-Nihaye- İbn Kesir (Türkçe)

ESERİN GENEL TANITIMI

İslam Alimi İbn Kesîr (ö. 774/1373) tarafından kaleme alınan "el-Bidâye ve’n-Nihâye", İslam tarih yazıcılığının en önemli eserlerinden biridir. Müellif, eserini Ortaçağ İslam tarihçiliği geleneğine uygun olarak genel tarih biçiminde oluşturmuş, kâinatın yaratılışından başlayarak kendi zamanına kadar yaşanan olayları sistemli biçimde aktarmıştır.

EL-BİDÂYE VE'N-NİHÂYE'NİN İÇERİĞİ

İbn Kesîr, eserinde yaratılış, peygamberler tarihi, önceki milletler ve Câhiliye dönemine ilişkin bilgiler verdikten sonra Hz. Peygamber (SAV)'in atalarını, doğumunu, gençlik yıllarını, Hz. Hatice ile evliliğini, peygamber oluşunu, ilk Müslümanların çektikleri sıkıntıları, Akabe biatlarını ve hicret sürecini ayrıntılarıyla anlatmıştır. Sonrasında ise Hz. Peygamber (SAV)'in Medine döneminden itibaren 767 (1365-66) yılına kadar gerçekleşen tarihî olayları kronolojik olarak sıralamıştır.

Eserin "en-Nihâye" adlı son bölümü ise tamamen âhiret hayatı üzerine odaklanmıştır. Kur’ân-ı Kerîm ve hadis kaynaklı kıyamet alametleri, kıyamet günü yaşanacak hadiseler (fiten ve melâhim), cennet ve cehennem tasvirleri bu bölümün temel konularını oluşturur.

İBN KESÎR'İN KAYNAK KULLANIMI VE METODU

İbn Kesîr, eserini kaleme alırken başta Kur’ân ve hadisler olmak üzere sağlam kaynaklardan yararlanmıştır. Özellikle siyer kısmında hadislerin güvenilirliğine özen göstermiş, muhaddislerin metodunu benimseyerek uydurma rivayetlerden kaçınmıştır. Ayrıca, her yılın olaylarını anlattıktan sonra o sene vefat eden meşhur kişilerin biyografilerini eklemesi yönüyle İbnü’l-Esîr’in "el-Kâmil"ine benzemektedir.

665-738 (1266-1338) yılları arasını yazarken daha çok Birzâlî’nin eserlerinden faydalanmıştır. Bunun yanı sıra İbn İshak, İbn Hişâm, İbn Sa‘d, Taberî, Ebû Nuaym, İbn Hazm, Hatîb el-Bağdâdî gibi alimlerin eserlerini de kaynak olarak kullanmıştır.

ESERİN TARİHÎ VE SİYASÎ DEĞERİ

İbn Kesîr, bazı siyasi olayları Hz. Peygamber (SAV)'in hadislerine dayanarak yorumlamıştır. Hadislerin kaynağını belirtmeye gayret etse de çokça tekrarlanan hadislerin kaynağını bir kez zikretmeyi tercih etmiş, zayıf hadisleri başka rivayetlerle destekleyerek "Zayıf zayıfı takviye eder" prensibi doğrultusunda hareket etmiştir. İsrâiliyat kaynaklı bilgilerde dikkatli davranmış ve Şîa görüşlerine yer yer atıfta bulunmuştur.

ESERİN SONRASINDAKİ ÇALIŞMALAR

İbn Hiccî, Ahmed b. Ebû Bekir et-Taberânî ve İbn Hacer el-Askalânî tarafından esere zeyiller yazılmıştır. Özellikle İbn Hiccî’nin zeyli öğrencisi İbn Kādî Şühbe tarafından geliştirilmiştir.

BASKILAR VE TERCÜMELER

Eserin ilk tam baskısı 14 cilt halinde Kahire’de yapılmış fakat ciddi hatalar içermiştir. Daha sonraki tahkikli baskılar da tamamlanamamış veya yetersiz kalmıştır. Eser Mahmud Şirvânî tarafından Osmanlıca’ya tercüme edilerek II. Murad’a sunulmuştur.

Ayrıca eserin peygamberler tarihi ve siyer bölümleri farklı araştırmacılar tarafından ayrı olarak yayınlanmıştır. Eserin "en-Nihâye" bölümü de üç farklı kişi tarafından tahkik edilerek çeşitli başlıklarla basılmıştır.


SIKÇA SORULAN SORULAR

Soru: El-Bidâye ve’n-Nihâye hangi konuları işler?
Cevap: Kâinatın yaratılışından başlayarak İslam tarihi, siyer ve kıyamet olaylarını kapsar.

Soru: İbn Kesîr hangi kaynaklardan faydalanmıştır?
Cevap: Başta Kur’ân-ı Kerîm ve hadisler olmak üzere Taberî, İbn Sa'd gibi güvenilir tarihçilerden faydalanmıştır.

Soru: El-Bidâye ve’n-Nihâye hangi dönemleri kapsar?
Cevap: Yaratılıştan başlayarak İbn Kesîr'in yaşadığı 767 (1365-66) yılına kadar olan olayları içerir.

Soru: İbn Kesîr hadisleri nasıl kullanmıştır?
Cevap: Hadislerin güvenilirliğine dikkat etmiş, zayıf hadisleri genellikle başka hadislerle destekleyerek kullanmıştır.

Soru: Eser Türkçe’ye çevrilmiş midir?
Cevap: Evet, Mahmud Şirvânî tarafından Osmanlıca’ya çevrilerek II. Murad’a sunulmuştur.

el-Bidâye ve’n-nihâye Eseri

PDF İndir PDF İndir