el-Akl ve fehmü’l-Kurʾân- Muhâsibî (Arapça)

EBÛ ABDİLLÂH EL-HÂRİS BİN ESED EL-MUHÂSİBÎ KİMDİR?

Ebû Abdillâh el-Hâris b. Esed el-Muhâsibî el-Anezî (ö. 243/857), ilk dönem sûfîlerinden olup hadis, kelâm ve tefsir alanlarında yetkin bir İslam alimidir. Basra’da Rebîa kabilesinin Aneze koluna mensup olarak 165 (781) veya 170 (786) yılında dünyaya geldi. Nefis muhasebesine olan derin ilgisi nedeniyle “Muhâsibî” lakabıyla anılmıştır.

MUHÂSİBÎ’NİN HAYATI VE EĞİTİMİ

Muhâsibî, Mu'tezile’nin merkezi olan Basra’da doğup büyüdü. Babası da bu mezhebi benimsediği için gençliğinde Mu'tezile etkisinde kaldı. Daha sonra Bağdat’a giderek hadis ilminde ünlü olan Vekî' b. Cerrâh, Süleyman b. Dâvûd ve Ebû Ubeyd Kāsım b. Sellâm gibi isimlerden eğitim aldı. Ayrıca İmam Şâfiî’nin öğrencisi olduğu bilinmektedir. Babasının Mu'tezilî düşüncesi sebebiyle onun mirasını reddetti ve gençlik yıllarında fakir bir hayat sürdü. İlerleyen yaşlarında malî durumunun düzeldiğine dair kaynaklar vardır.

TASAVVUFÎ YÖNÜ VE MUHÂSİBÎ ADININ KÖKENİ

Muhâsibî ismini, nefis muhasebesindeki titizliğinden almıştır. Bağdat’a yerleştikten sonra zâhidler grubuyla tanışmış, hayatının yönü tamamen değişerek tasavvufî kimliği ortaya çıkmıştır. Selef akîdesinin hakim olduğu dönemde hadis meclislerinde bulundu ve tasavvufî düşüncelerini bu ortamdan bağımsız geliştirdi.

MUHÂSİBÎ VE MU'TEZİLE İLİŞKİSİ

Muhâsibî’nin Mu'tezile ile ilişkisi karmaşıktır. Başlangıçta bu mezhebe yakın duran Muhâsibî, daha sonra Mu'tezile’yi sert biçimde eleştirmiştir. Fehmü’l-Kur’ân ve er-Riâye gibi eserlerinde Mu'tezile’ye yönelik sert eleştiriler yapmış, fakat onların metotlarını kullanması sebebiyle Selef uleması tarafından eleştirilmiştir. Özellikle Ahmed b. Hanbel ve takipçileri tarafından sert tepkiler görmüş, hayatının son dönemlerinde bu nedenle inzivaya çekilmek zorunda kalmıştır.

MUHÂSİBÎ’NİN ESERLERİ VE ETKİLERİ

Muhâsibî’nin 26 eserinden günümüze ulaşan 22'si, özellikle tasavvuf literatüründe önemli yer tutmaktadır. Bunlardan en önemlileri:

  • er-Riâye: Tasavvuf ahlâkına dair temel eseridir.
  • Âdâbü’n-nüfûs: Ahlâkî öğretileri içeren önemli bir çalışmadır.
  • Fehmü’l-Kur’ân: Tefsir usulü üzerine yazılmıştır.
  • el-Kasd ve'r-Rücû ilallah: Tövbe ve nefis muhasebesi üzerine yazılmıştır.

MUHÂSİBÎ’NİN TASAVVUFÎ GÖRÜŞLERİ

Muhâsibî’nin tasavvuf anlayışının temel kavramları nefis muhasebesi, havf (korku) ve recâdır. O, nefsin sürekli kontrol altında tutulmasını, hataya sürükleyici gücünün fark edilmesini ve kalbin temiz tutulmasını önerir. Bu yaklaşımlarıyla sûfî düşüncede nefis muhasebesinin öncüsü sayılır. Tasavvufu felsefeyle birleştirme yönündeki yaklaşımlarıyla da öncü kabul edilir.

MUHÂSİBÎ VE KELÂM İLMİ

İbn Küllâb ve Ebü’l-Abbas el-Kalânisî ile birlikte Ehl-i sünnet kelâmının temelini atanlardan biridir. Mu'tezile başta olmak üzere bid‘at mezheplere yönelik eleştirilerde bulunmuş, onların akılcı metotlarını kullanarak Ehl-i Sünnet düşüncesini güçlendirmiştir. Ahmed b. Hanbel, onun Kur’an konusundaki görüşlerine şiddetle karşı çıkmıştır.

MUHÂSİBÎ’NİN ÖLÜMÜ VE MİRASI

Hayatının son döneminde Ahmed b. Hanbel’in taraftarlarının baskısıyla karşılaştı ve inzivaya çekildi. İbn Hanbel’in vefatından sonra Bağdat’a döndü ve 243 (857) yılında vefat etti. Cenazesinde az kişinin bulunması, Selefî kesimin ona olan mesafeli tutumunun sonucudur. Ancak fikirleri tasavvuf ve kelâm tarihinde önemli izler bırakmıştır.


SIKÇA SORULAN SORULAR

Soru: Muhâsibî kimdir ve neden önemlidir?

Cevap: Muhâsibî, ilk dönem sûfî âlimlerindendir. Nefis muhasebesi kavramının öncüsü ve tasavvuf felsefesinin öncülerindendir.

Soru: Muhâsibî’nin tasavvuftaki temel kavramları nelerdir?

Cevap: Nefis muhasebesi, zühd, havf, recâ ve ihlâs gibi kavramlar temelini oluşturur.

Soru: Muhâsibî’nin eserlerinden hangisi en önemlidir?

Cevap: En önemli ve tanınmış eseri er-Riâye olup, tasavvuf ahlâkı üzerine önemli etkiler yapmıştır.

Soru: Muhâsibî’nin Mu'tezile’ye bakışı nasıldı?

Cevap: Başlangıçta etkilense de sonrasında Mu'tezile’ye karşı sert eleştiriler yapmış ve onların görüşlerini reddetmiştir.

Soru: Muhâsibî hangi mezhebe bağlıydı?

Cevap: İmam Şâfiî’nin öğrencisi olması sebebiyle Şâfiî mezhebine yakın görüşler benimsediği bilinir.

el-Akl ve fehmü’l-Kurʾân ESERİ

PDF İndir PDF İndir