AYYAŞİ, Muhammed b. Mes‘ud

Ebü’n-Nadr Muhammed b. Mes‘ud b. Muhammed el-Ayyaşi es-Sülemi es-Semerkandi (ö. 320/932 [?])

MUHAMMED B. MES‘UD EL-AYYAŞİ: HAYATI VE ESERLERİ

Muhammed b. Mes‘ud, dedesi Ayyaş’a nispetle "el-Ayyaşi" olarak anılmaktadır. Beni Temim kabilesine mensup olduğu ileri sürülmekte olup, nisbesinden de Semerkantlı olduğu anlaşılmaktadır. Bazı kaynaklarda, Kufe, Bağdat ve Kum alimlerinden ders aldığı belirtilmişse de bu durumun mutlaka seyahat ettiğini göstermediği, aksine bu alimleri kendi bölgesinde dinlemiş olabileceği ifade edilmiştir. Ancak, bunun aksini destekleyen çeşitli veriler de mevcuttur. Öğrencilerinden Keşşi, onun Kufeli hocası Ali b. Hasan b. Faddal el-Kufi hakkında kendisine "Irak ve Horasan bölgesinde fıkıh ilmi ve fazilet açısından bu hocasından daha üstün birini görmediğini" söylediğini aktarmaktadır. Ayrıca, bir diğer hocası Ebu Ya‘kūb İshak b. Muhammed el-Basri’den hadis almak için Bağdat’a gittiğini de bildirmektedir.

El-Ayyaşi’nin hocaları arasında Ali b. Hasan b. Faddal el-Kufi’nin yanı sıra Abdullah b. Muhammed b. Halid et-Tayalisi, Muhammed b. Ahmed en-Nehdi el-Kufi, İbrahim b. Muhammed b. Faris, Ali b. Muhammed b. Feyruzan el-Kummi ve Fazl b. Şazan en-Nisaburi gibi önemli isimler yer almaktadır. IV. (X.) yüzyılın başlarında Maveraünnehir’de İmamiyye mezhebinin önde gelen alimlerinden biri olarak kabul edilen Ayyaşi, bu mezhebin yayılmasına önemli katkılarda bulunmuştur. Önemli talebeleri arasında oğlu Ca‘fer, Keşşi, Ebü’n-Nasr Ahmed b. Yahya ve Haydar b. Muhammed b. Nuaym es-Semerkandi bulunmaktadır. Vefat tarihi klasik kaynaklarda belirtilmemiş olup, son araştırmalara göre 320 (932) yılı civarında vefat ettiği düşünülmektedir.

AYYAŞİ’NİN İLMİ KİŞİLİĞİ VE DEĞERLENDİRMELER

Şii kaynaklarında el-Ayyaşi güvenilir bir alim olarak tanıtılmakta, mezhebin önde gelenlerinden biri olduğu ve geniş dini bilgisiyle tanındığı vurgulanmaktadır. Bununla birlikte, zayıf ravilerden çokça rivayette bulunduğu da ifade edilmektedir. Şii olmayan kimselerden aktardığı rivayetler sebebiyle bazı İmamiyye alimlerince eleştirilmiş olup, özellikle modern araştırmalarda bu konuya dikkat çekilmiştir.

Ayyaşi’nin, babasından kalan mirası ve mal varlığını ilim yolunda harcadığı belirtilmektedir. Evinin, mescid ve medrese işlevi gördüğü, burada ilimle uğraşan çok sayıda müstensih, okuyucu, mukabeleci ve yazarın bulunduğu nakledilmektedir. Özellikle tefsir alanındaki çalışmaları sonraki alimler üzerinde büyük bir etki bırakmıştır. Keşşi’nin, Şii rical ilmindeki en temel kaynaklardan biri olan Maʿrifetü’r-rical adlı eserinin en önemli kaynaklarından biri de el-Ayyaşi olmuştur.

İlk dönemlerinde Sünni olduğu ve daha sonra Şiiliği benimsediği belirtilmektedir. Ancak, Şiiliği kabul etmeden önce kaleme aldığı eserlerinde Sünni inanç çizgisinde olduğu görülmektedir. Şiiliği benimsedikten sonra ise her iki mezhebin mensupları için ayrı ayrı ilim halkaları oluşturmuş, büyük kısmı fıkıh olmak üzere 200’den fazla eser kaleme almıştır.

TEFSİRÜ’L-AYYAŞİ VE DİĞER ESERLERİ

El-Ayyaşi’nin en önemli eseri Tefsirü’l-ʿAyyaşi adlı rivayet tefsiridir. Ancak günümüze ulaşan kısımları sadece Fatiha Suresi’nden Kehf Suresi’ne kadar olan bölümleri kapsamaktadır. VI. ve VII. yüzyıllarda bazı kaynaklarda tefsirin sonraki surelerine atıflar yapılmış olması, tamamının zamanla kaybolduğunu göstermektedir. Eserin başında sekiz bölümden oluşan bir mukaddime yer almaktadır.

İmamiyye mezhebinin günümüze ulaşan en eski tefsirleri arasında bulunan bu eser, Ehl-i Beyt rivayetlerinin korunması açısından büyük bir öneme sahiptir. Ayyaşi, Kur’an tefsirinde kişisel yorumlara yer vermemiş, sadece kendisine ulaşan rivayetleri aktarmıştır. Ancak, tefsirde yer alan bazı rivayetlerin güvenilirliği konusunda Şii alimler arasında farklı görüşler bulunmaktadır. Eserin aslındaki senedlerin, bir müstensih tarafından çıkarıldığı belirtilmektedir.

El-Ayyaşi’nin diğer önemli eserleri arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Kitabü Sireti Ebi Bekr
  • Kitabü Sireti ʿÖmer
  • Kitabü Sireti ʿOSman
  • Kitabü Sireti Muʿaviye
  • Kitabü Miʿyari’l-aḫbar
  • Kitabü’l-Ḫums
  • Kitabü’t-Takıyye
  • Kitabü’n-Nücum ve’l-fal ve’l-kıyafe ve’z-zecr

Bu eserlerin birçoğu fıkıh, siyer ve ahlak konularında kaleme alınmıştır.


SIKÇA SORULAN SORULAR

Soru: El-Ayyaşi’nin en önemli eseri hangisidir?
Cevap: En önemli eseri Tefsirü’l-ʿAyyaşi olup, rivayet tefsiri türünde yazılmıştır ve Şii tefsir geleneği içinde büyük bir yere sahiptir.

Soru: Ayyaşi hangi mezhebe mensuptur?
Cevap: İlk dönemlerinde Sünni olduğu, ancak daha sonra Şiiliği benimsediği belirtilmektedir.

Soru: Ayyaşi’nin tefsiri günümüze eksiksiz ulaşmış mıdır?
Cevap: Hayır, günümüze sadece Fatiha Suresi’nden Kehf Suresi’ne kadar olan bölümleri ulaşmıştır.

Soru: Ayyaşi’nin hocaları kimlerdir?
Cevap: Ali b. Hasan b. Faddal el-Kufi, Abdullah b. Muhammed b. Halid et-Tayalisi, Muhammed b. Ahmed en-Nehdi el-Kufi gibi birçok önemli alimden ders almıştır.

Soru: El-Ayyaşi’nin en çok eleştirildiği konu nedir?
Cevap: Zayıf ravilerden çok sayıda rivayet aktarması ve bazı Şii olmayan kimselerden nakilde bulunması, kendisini eleştirilerin odağı haline getirmiştir.

AYYAŞİ, Muhammed b. Mes‘ud Tefsiri

PDF İndir PDF İndir