HEVVARİ

Hud b. Muhakkem el-Hevvari (ö. 280/893 civarı)

Hud b. Muhakkem el-Hevvari, 220’den (835) önce, günümüz Cezayir’inin kuzeydoğusunda yer alan Hevvare bölgesindeki Cebelievras’ta dünyaya gelmiştir. Onun hayatına dair kaynaklarda oldukça sınırlı bilgiler bulunmaktadır. Babası Muhakkem hakkında farklı kaynaklarda Muhkim veya Muhakkim isimlerine de rastlanırken, nisbesi Hüvvari şeklinde de belirtilmektedir.

Cebelievras halkının büyük çoğunluğu gibi, I. (VII.) yüzyılın sonları ile II. (VIII.) yüzyılın başlarında Müslüman olan Hevvareliler arasında Sünni Melile kabilesi haricindeki topluluklar, Hariciliğin bir kolu olan İbazıyye mezhebini benimsemiştir. Hud b. Muhakkem el-Hevvari, ilk eğitimini kadı olan babasından almış, Kur’an’ı ezberleyerek dini bilgisini ilim meclisleri ve ders halkalarında geliştirmiştir. Babası, adaleti, isabetli kararları, doğruluğu, takvası ve sağlam karakteriyle tanınan bir şahsiyetti. İbazıyye kaynaklarına göre, Muhakkem, Rüstemiler döneminde, İbazıyye’nin üçüncü imamı Ebu Said Eflah b. Abdülvehhab’ın (823-872) yaşadığı dönemde varlık göstermiştir.

Hevvari’nin bir süre Cebelievras bölgesinde kaldıktan sonra dönemin ilim merkezlerinden olan Kayrevan ve Tahert’e gittiği tahmin edilmektedir. Bu şehirlerde ilim adamları, ilim halkaları oluşturarak eğitimlerini sürdürmekteydi. Ayrıca, burada farklı İslam mezheplerine mensup edipler ve alimler de bulunuyordu. Hevvari’nin bu merkezlerde bulunması, ilmi kişiliğinin gelişimine büyük katkı sağlamış ve mezhepler arasındaki tartışmalara katılmasını mümkün kılmıştır.

Hud b. Muhakkem el-Hevvari’nin yaklaşık 280 (893) yılında vefat ettiği düşünülmektedir. Kaynaklarda, onun altıncı tabaka alimlerinden biri olduğu konusunda ittifak vardır. Hevvari’ye göre iman, kalp ile tasdik, dil ile ikrar ve bedenen amel etmekten ibarettir. Kalben tasdik edip, amellerini yerine getirmeyen kimse büyük günah işlemiş sayılır ve ebediyen cehennemde kalır. Kur’an’daki müteşabih ayetleri, Allah’ın ilmine havale etmek gerektiğini savunmuş olsa da, yer yer te’vil yoluna da başvurmuştur.


HUD B. MUHAKKEM EL-HEVVARİ’NİN TEFSİRİ

Hevvari’nin bilinen tek eseri, Tefsiru Kitabillahi’l-ʿAziz olup, İbazıyye mezhebine ait günümüze ulaşan en eski tefsir örneğidir. Mevcut yazma nüshaları XI. (XVII.) yüzyıldan öncesine gitmemekle birlikte, farklı İbazi kabilelerin bu eserin bir nüshasına sahip olmak için savaşmayı göze aldıkları rivayet edilir. Bu durum, eserin dönemi içerisinde oldukça tanınıp takdir edildiğini göstermektedir.

Tefsiri tahkik eden araştırmacılar, eserin büyük ölçüde, Kuzey Afrika’ya tefsir ilmini taşıyan Yahya b. Sellam’ın eserine dayandığını belirtmiştir. Şerifi’nin yaptığı incelemeye göre, Hevvari, Yahya’nın tefsirini kendi mezhebine uygun hale getirerek düzenlemiş ve isnadları kısaltmıştır. Günümüze yalnızca üçte biri ulaşan Yahya b. Sellam’ın tefsirinin büyük bir kısmını içermesi bakımından Hevvari’nin eseri özel bir önem taşımaktadır.

Bu tefsir, sadece bir rivayet tefsiri olmanın ötesinde, kelami ve fıkhi meseleler açısından İbazıyye mezhebinin görüşlerini de yansıtmaktadır. Kaynaklarda, eserde İsrailiyat’a sıkça yer verildiği belirtilmiştir. İlk defa Umman’da basılan eser, daha sonra bilimsel bir neşir çalışmasıyla yeniden yayımlanmıştır. Şerifi, Hevvari’nin tefsirinde geçen bazı ifadelerden yola çıkarak onun EhadiSü’z-zekat ve Sünenü’s-salat adlı iki eserinin daha bulunabileceğini ileri sürse de, bu eserlerin varlığına dair kesin bir kayıt bulunmamaktadır.

Hevvari’nin tefsiri üzerine çeşitli akademik çalışmalar yapılmış olup, bu alanda doktora ve yüksek lisans tezleri hazırlanmıştır. Özellikle, Hud b. Muhakkem el-Hevvari ve Tefsirindeki Yöntemi adlı çalışma, bu alandaki önemli araştırmalardan biridir.


SIKÇA SORULAN SORULAR

Soru: Hud b. Muhakkem el-Hevvari hangi mezhebe mensuptur?
Cevap: Hevvari, İbazıyye mezhebine mensuptur ve tefsirinde bu mezhebin görüşlerine yer vermiştir.

Soru: Hevvari’nin en önemli eseri nedir?
Cevap: Bilinen en önemli eseri Tefsiru Kitabillahi’l-ʿAziz olup, günümüze ulaşan en eski İbazıyye tefsirlerinden biridir.

Soru: Hevvari’nin tefsiri hangi alimin eserine dayanır?
Cevap: Eserin büyük ölçüde, Yahya b. Sellam’ın tefsirine dayandığı ve bu eserin kısaltılarak düzenlendiği düşünülmektedir.

Soru: Hevvari hangi dönemde yaşamıştır?
Cevap: 220’den (835) önce doğmuş olup, yaklaşık 280 (893) yılında vefat ettiği tahmin edilmektedir.

Soru: Hevvari’nin tefsiri neden önemlidir?
Cevap: Rivayet tefsiri olmasının yanı sıra, kelami ve fıkhi içerikleriyle İbazıyye mezhebinin tefsir anlayışına ışık tutmaktadır.

HEVVARİ Tefsiri

PDF İndir PDF İndir