İSFAHANİ, Ebu Müslim

Ebu Müslim Muhammed b. Bahr el-İsfahani (ö. 322/934)

DOĞUMU VE İLK YILLARI

Ebu Müslim el-İsfahani, 254 (868) yılında doğmuştur. İbnü’n-Nedim, babasının adını Müslim b. Bahr olarak kaydederken, İbn Hacer el-Askalani onun künyesini Ebu Seleme olarak zikretmiştir. Tefsir ve Mu‘tezile kelamı alanlarında derinleşen Ebu Müslim, cedelci (tartışmacı) yönüyle tanınmış, Arap dili ve edebiyatı başta olmak üzere hadis ve fıkıh gibi çeşitli İslami ilimlerde de kendini geliştirmiştir. Kaynaklarda, kendisine ait şiirlerden de örnekler bulunur.

DEVLET GÖREVLERİ VE SİYASİ HAYATI

Devlet kademelerinde çeşitli görevler üstlenen Ebu Müslim, önce katiplik yapmış, ardından 300 (912) yılında Divanü’l-Harac ve’d-Dıya’ın başına getirilmiştir. 321 yılının Şevval ayında (Ekim 933) İsfahan valisi olarak atanmış, ancak aynı yılın zilkade ayında, Ali b. Büveyh’in İsfahan’ı ele geçirmesiyle bu görevinden alınmıştır. Bazı Şia kaynaklarında onun Şia’ya meyilli olduğu ileri sürülse de bu konuda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ebu Müslim el-İsfahani, 322 (934) yılının sonlarına doğru vefat etmiştir. İbn Hacer, bu tarihi 372 (982) olarak kaydetmişse de bunun bir yanılgı olduğu düşünülmektedir.

NESİH KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİ

Ebu Müslim el-İsfahani, Kur’an’da nesih olmadığı görüşüyle tanınmıştır. Bu düşüncesi, nesih konusunu ele alan eserlerde sıkça atıfta bulunulan bir yaklaşımdır. Günümüze ulaşan eserleri bulunmadığından nesih konusundaki görüşleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, Fahreddin er-Razi gibi müfessirlerin aktardığı bilgilere göre, İsfahani Kur’an ayetleri arasında neshi kabul etmemiştir. Bu görüşünü desteklemek için Fussılet Suresi’nin 42. ayetini delil olarak göstermiştir. Bakara Suresi 106. ayeti ile Nahl Suresi 101. ayetinde bahsi geçen neshi ise farklı şekillerde yorumlamıştır. Neshin gerçekleştiği ileri sürülen ayetleri uzlaştırmaya çalışmış ve bunları genellikle "tahsis" kavramı ile açıklamıştır.

Onun bu görüşü, uzun yıllar boyunca İslam alimleri tarafından eleştirilmiş, ancak özellikle son dönemlerde benzer görüşleri savunan ilim adamları ortaya çıkmıştır. Ayrıca bazı araştırmacılar, Ebu Müslim el-İsfahani’nin aslında Kur’an’da neshi tamamen reddetmediğini, sadece başkalarının nesih dediği konuları farklı bir şekilde ele alarak "tahsis" olarak yorumladığını ileri sürmektedir.

KARIŞTIRILDIĞI İSİMLER

Ebu Müslim el-İsfahani, zaman zaman "İbn Mihrebzüd" olarak da tanınan Ebu Müslim Muhammed b. Ali el-İsfahani (ö. 459/1067) ile karıştırılmıştır. İsim benzerliğinin yanı sıra her iki ismin de Mu‘tezile mezhebine mensup olması ve tefsir alanında eser vermesi, bu karışıklığa neden olmuştur.

ESERLERİ

  1. Camiʿu’t-Teʾvil li-Muhkemi’t-Tenzil (Şerhu’t-Teʾvil): On dört ciltlik bu tefsir, Mu‘tezile ekolüne uygun yorumlar içermektedir. Ebu Ca‘fer et-Tusi, eser hakkında olumlu değerlendirmeler yapmış, ancak bazı konuları gereğinden fazla uzattığını belirtmiştir. Fahreddin er-Razi, bu eserden en çok alıntı yapan müfessirlerden biridir.
  2. en-Nasiḫ ve’l-Mensuḫ: Katib Çelebi, bu eseri hadiste nasih-mensuh konusunu ele alan kaynaklar arasında zikretmiştir.

Bunların yanı sıra, Ebu Müslim’in nahiv (Arap dili grameri) üzerine bir eser yazdığı ve risalelerini içeren bir kitabı olduğu da kaynaklarda belirtilmektedir.


SIKÇA SORULAN SORULAR

Soru: Ebu Müslim el-İsfahani hangi alanlarda uzmanlaşmıştır?
Cevap: Tefsir ve Mu‘tezile kelamı alanlarında derinleşmiş, ayrıca Arap dili ve edebiyatı, hadis ve fıkıh gibi İslami ilimlerde de kendini yetiştirmiştir.

Soru: Ebu Müslim el-İsfahani'nin nesih konusundaki görüşü nedir?
Cevap: Kur’an’da nesih olmadığı görüşünü savunmuş ve bu görüşünü Fussılet Suresi’nin 42. ayetine dayandırmıştır. Nesih olarak kabul edilen ayetleri tahsis kavramı ile açıklamıştır.

Soru: Ebu Müslim el-İsfahani'nin eserleri günümüze ulaşmış mıdır?
Cevap: Eserleri günümüze tam olarak ulaşmamış olsa da, özellikle Camiʿu’t-Teʾvil adlı tefsiri Fahreddin er-Razi gibi müfessirlerin eserlerinde alıntılanmıştır.

Soru: Hangi eserleri bulunmaktadır?
Cevap: En bilinen eserleri "Camiʿu’t-Teʾvil li-Muhkemi’t-Tenzil" adlı tefsiri ve "en-Nasiḫ ve’l-Mensuḫ" adlı çalışmasıdır. Ayrıca nahiv ve risalelerini içeren başka eserleri de olduğu belirtilmektedir.

Soru: Başka bir İslam alimi ile karıştırılmış mıdır?
Cevap: Evet, Ebu Müslim Muhammed b. Ali el-İsfahani ile zaman zaman karıştırılmıştır. Her iki alim de Mu‘tezile mezhebine mensup olup, tefsir alanında çalışmalar yapmıştır.

İSFAHANİ, Ebu Müslim Tefsiri

PDF İndir PDF İndir