Yahya b. Mübarek, YEZİDİ

Ebu Muhammed Yahya b. el-Mübarek b. el-Mugīre el-Yezidi el-Adevi (ö. 202/817)

Ebu Muhammed Yahya el-Yezidi (v. 202/817), 128 (745) yılında muhtemelen Basra’da doğmuş ve burada eğitim görmüştür. Adı tüm kaynaklarda Yahya olarak geçse de, İbn Kuteybe tarafından Abdurrahman olarak da zikredilmektedir (el-Maʿarif, s. 544). Abbasi Halifesi Mehdi’nin dayısı Yezid b. Mansur’un çocuklarına mürebbilik yapması nedeniyle "Yezidi" lakabını almıştır. Ayrıca Basri ve Bağdadi nisbeleriyle de anılmıştır.

EĞİTİMİ VE HOCALARI

Dil, kıraat ve aruz gibi alanlarda eğitim alan Yezidi, en önemli hocası Ebu Amr b. Ala’dan nahiv, lugat ve kıraat ilimlerini öğrenmiştir. Ayrıca Halil b. Ahmed, Yunus b. Habib ve İbn Cüreyc gibi önemli alimlerden de dersler almıştır. Kendisinden faydalanan öğrencileri arasında Duri, Susi, Ebu Ubeyd Kasım b. Sellam, İshak b. İbrahim el-Mevsıli ve Ebu Eyyub el-Hayyat gibi isimler bulunmaktadır.

ABBASİ SARAYI İLE İLİŞKİLERİ

145 (762) yılında Basra'da Abbasiler’e karşı isyan eden İbrahim b. Abdullah b. Hasan’la birlikte hareket ettiği belirtilen Yezidi, daha sonra Abbasi sarayı ile ilişkilerini geliştirmiştir. Halife Me’mun’un çocuklarının eğitiminde yer almış ve sarayda saygın bir konuma ulaşmıştır.

KIRAAT VE LUGAT ALANINDAKİ ÇALIŞMALARI

Ebu Amr kıraatini bizzat hocasından öğrenen Yezidi, bu kıraatin en güçlü nakilcilerinden biri olarak kabul edilmiştir. Duri ve Susi gibi önemli kıraat imamları, Ebu Amr kıraatini doğrudan ondan almıştır. Ayrıca Hamza kıraatini de öğrenmiş ve kendi talebeleri aracılığıyla aktarmıştır.

Yezidi, kıraat ilmiyle olduğu kadar nahiv ve lugat ilimleriyle de yakından ilgilenmiştir. Basra dil mektebine mensup olup, Kufe mektebinin önde gelen temsilcilerinden Ali b. Hamza el-Kisai ile çeşitli ilmi tartışmalar gerçekleştirmiştir. Dil alanındaki uzmanlığı sayesinde Abbasi sarayında dilbilim danışmanlığı yapmıştır.

ESERLERİ VE MİRAS BIRAKTIĞI İLMİ GELENEK

  1. Müşaceratü Ebi Muhammed el-Yezidi ve’l-Kisaʾi bi-hażretir-Reşid: Halife Harunürreşid huzurunda yaptığı dil tartışmalarını içeren eseridir.
  2. Garibü’l-Kurʾan: Kur’an’da geçen garib kelimeleri açıklayan bir eserdir.
  3. Kitabü’n-Nevadir fi’l-luga: Arapça dil bilgisiyle ilgili önemli bir kaynak olarak kabul edilir.
  4. Mutasar fin-nahv: Nahiv ilmine dair yazılmış kısa bir risaledir.
  5. Kitabü’n-Nakṭ ve’ş-şekl: Arap yazı sistemine dair kaleme alınmış bir eserdir.
  6. Kitabü’l-Maksur vel-memdud: Arapçada kısa ve uzun ünlülerin kullanımına dair bir çalışma.


SIKÇA SORULAN SORULAR

Soru: Ebu Muhammed el-Yezidi kimdir?
Cevap: Ebu Muhammed el-Yezidi, kıraat, dil ve lugat alanlarında önemli çalışmalara imza atmış bir İslam Alimi'dir.

Soru: Yezidi hangi ilimlerle meşgul olmuştur?
Cevap: Kıraat, lugat, nahiv ve aruz ilimleriyle ilgilenmiş, özellikle Ebu Amr kıraatinin aktarılmasında kritik bir rol oynamıştır.

Soru: Yezidi’nin en önemli eseri nedir?
Cevap: “Müşaceratü Ebi Muhammed el-Yezidi ve’l-Kisaʾi” adlı eseri, Harunürreşid huzurunda yaptığı dil tartışmalarını içermektedir.

Soru: Yezidi’nin hangi kıraatleri rivayet ettiği bilinmektedir?
Cevap: Ebu Amr kıraatinin en güçlü nakilcilerinden biri olup, Hamza kıraatini de rivayet etmiştir.

Soru: Yezidi’nin ilmi mirası günümüzde nasıl değerlendirilmektedir?
Cevap: Onun kıraat, nahiv ve lugat alanındaki çalışmaları, birçok klasik Arapça eserine kaynaklık etmiştir ve hala akademik dünyada incelenmektedir.

YEZİDİ, Yahya b. Mübarek Tefsiri

PDF İndir PDF İndir