Menâhilü’l-ʿirfân, Zürkani (Türkçe)

 ZÜRKÂNÎ, MUHAMMED ABDÜLAZÎM KİMDİR? (1880-1948)

Muhammed Abdülazîm Zürkânî, Menâhilü’l-İrfân adlı eseriyle tanınan önemli Mısırlı İslam alimidir. Doğum tarihi net olarak bilinmese de 1880'li yıllarda Mısır’ın Garbiye bölgesine bağlı Ca‘feriye köyünde doğduğu kaydedilmiştir. Zürkânî nisbesi, ailesinin Menûfiye vilayetinde bulunan Zürkân köyünden gelmektedir. Temel dini bilgisini aldıktan ve Kur'an-ı Kerîm'i ezberledikten sonra 1911 yılında el-Ma‘hedü’l-Ahmedî’de eğitim hayatına başlamıştır.

EĞİTİM VE AKADEMİK KARİYERİ

El-Ma‘hedü’l-Ahmedî’de aldığı eğitimin ardından Ezher Üniversitesi İlâhiyat (Usûlüddin) Fakültesi'ne devam eden Zürkânî, buradan mezuniyetinin ardından 1925 yılında âlimiyye diplomasını almaya hak kazanmıştır. Mezuniyet sonrası eğitimcilik hayatına başlamış, sırasıyla Ma‘hedü’z-Zekāzîk ve Ma‘hedü Tantâ gibi önemli eğitim kurumlarında öğretmen olarak görev yapmıştır. Bir süre imamlık da yapan Zürkânî, nihayetinde 1939 yılında Ezher Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde Kur’an ilimleri ve hadis dersleri vermek üzere görevlendirilmiştir. Zürkânî, 1948 yılında Kahire’de vefat etmiştir.

İLMÎ KİŞİLİĞİ VE ESERLERİ

Zürkânî, Kur’an ilimleri, hadis, fıkıh ve kelam başta olmak üzere çeşitli İslami disiplinlerde derinleşmenin yanı sıra edebiyat, tarih, felsefe ve sosyoloji alanlarıyla da ilgilenmiştir. Çağdaş bir üslupla kaleme aldığı eserleriyle, Kur'an etrafında oluşan güncel şüpheleri giderme konusunda etkili çalışmalar yapmıştır. Eserlerinde edebi bir dil kullanarak şiire olan yeteneğini de ortaya koymuştur.

MENÂHİLÜ’L-İRFÂN FÎ ULÛMİ’L-KUR’ÂN HAKKINDA

Menâhilü’l-İrfân, modern dönemde Kur'an ilimleri alanında yazılmış en önemli kaynaklardan biridir. Zürkânî, eserinde Süyûtî’nin el-İtkan fi Ulûmi’l-Kur'an adlı eserini temel almakla birlikte 100’den fazla kaynaktan faydalanmıştır. Ancak kaynak kullanımında bazı durumlarda titizlik göstermediği ve ikinci derece kaynaklardan alıntılar yaptığı bilinmektedir.

Zürkânî'nin bu eserinde Kur'an ilimlerinin temel meseleleri toplamda 17 ana başlık altında incelenmiş olup özellikle Kur’an’ın mucizeliği (i'câzü’l-Kur’ân) konusu geniş şekilde ele alınmıştır. Zürkânî ayrıca önceki eserlerde ayrı başlık olarak bulunmayan Kur'an’ın tercümesi, tarihi ve üslubu gibi konuları da kitabına dahil ederek literatüre yenilik getirmiştir.

Menâhilü’l-İrfân, Cemâleddîn-i Efgānî ve Muhammed Abduh gibi isimlerin etkisiyle Kur’an'a dair ortaya çıkan güncel şüphelere de ayrıntılı cevaplar içermektedir. Eserin çeşitli baskıları yapılmış, birçok ilim adamı tarafından tahkik edilmiştir. Ayrıca Farsça başta olmak üzere farklı dillere tercüme edilmiştir.

DİĞER ÖNEMLİ ESERLERİ

  • EL-MENHELÜ’L-HADÎS FÎ ULÛMİ’L-HADÎS: Hadis ilimlerine dair kaleme aldığı önemli bir kitaptır (1947).
  • Fİ’L-BİDA' VE MEVKIFİ'L-İSLÂM MİNHÂ: Ezher Üniversitesi öğrencileri için hazırladığı bid'atlar konulu eseridir (1943).
  • Fİ'D-DA'VE VE'L-İRŞÂD: Dini davet ve irşad konusunda yazdığı makale ve şiirlerini içeren çalışmalarıdır.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Soru: Muhammed Abdülazîm Zürkânî kimdir?
Cevap: Zürkânî, Menâhilü’l-İrfân adlı eseriyle tanınan, Kur'an ilimleri alanında çalışmalar yapmış önemli bir Mısırlı İslam alimidir.

Soru: Menâhilü’l-İrfân eseri neden önemlidir?
Cevap: Menâhilü’l-İrfân, Kur'an ilimlerine dair modern dönemde yazılmış temel kaynaklardan biridir ve birçok güncel meseleye çözüm sunmaktadır.

Soru: Zürkânî hangi alanlarda eserler yazmıştır?
Cevap: Başta Kur’an ilimleri ve hadis olmak üzere fıkıh, kelam, edebiyat, tarih ve sosyoloji alanlarında da eserler kaleme almıştır.

Soru: Menâhilü’l-İrfân hangi dillere çevrilmiştir?
Cevap: Eser özellikle Farsça'ya çevrilmiş olup çeşitli Doğu dillerinde de tercümeleri bulunmaktadır.

Soru: Zürkânî’nin eğitim aldığı kurumlar hangileridir?
Cevap: El-Ma‘hedü’l-Ahmedî ve Ezher Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'nde eğitim görmüştür.

Menâhilü’l-ʿirfân, Zürkani Eseri

PDF İndir PDF İndir